Mittwoch, 04 April 2012 06:56

Šampionska nova vina s Punta Skale-Petrčane

Pošip Kraljevskih vinograda proglašen šampionom ovogodišnjeg VINCRO 2012 koji tradicionalno organizira Općina Polača.

Nakon SABATINE 2012 koja je ove godine bila u Bolu na Braču na kojoj je isti pošip proglašen Šampion Sabatina-e u kategoriji bijelih vina, sinošnja ukupna pobjeda u kategoriji bijelih i crnih vina potvrda je izuzetne kvalitete vina sa vinograda Punta Skala.

Tako prestižna nagradu dobilo je vino pošip koje potvrđuje odabir mikro lokacije vinograda Punta Skala - Petrčane kao vrhunske pozicije za dobivanje kvalitetnog grožđa za proizvodnju vina.

Nasade novih vinograda podigle su firme Kraljevski vinogradi i Grgur vinski, na ekstra djevičanskoj zemlji čije padine su izložene cjelodnevnom blagodati sunca, zaštićeni od jakih velebitskih bura. Za samo dvije godine zasađeno je 180.000 cijepova vinove loze sortimenta pošip, crljenak i plavac mali, za koje je Institut za mediteranske kulture prvi put izdao dozvolu za sadnju ovog sortimenta u Sjevernoj Dalmacije, rekao nam je vinogradar - vinar nagrađenog vina gosp. Zoran Pantalon, direktor firme Kraljevski vinogradi d.o.o. Očito globalno zatopljenje je doprinijelo da je najbolji dalmatinski pošip baš iz Petrčana, a u izuzetno jakoj konkurenciji vina iz Korčule , Pelješca, Hvara, Makarske i sl.

Pošip sa Punta Skale je na prva dva natjecanja oba puta postao šampion,što daje još jednu dimenziju kvalitete tog novog zadarskog vina, ističe enolog Dean Crnošija, dipl.ing.agronom, koji budno prati podizanje vinograda i stvaranje novih vrhunskih vina, a čiju prvu etiketu će dobiti u siječnju 2013.godine.

Tako mirisno vino, skladno građeno sa punoćom i svježinom kao što je nagrađeni pošip, očekuje i u narednim godinama od crljenka - zinfandela i plavca malog. Škrta zemlja daje malo vrhunskog kvalitetnog grožđa i to vinogradari moraju pratiti - osjećati što je ono najbolje od trsa, a ne biti slijep i voditi se samo ekonomskom vodiljom koliko bi želio imati vinogradar. Već su nas proglasili čudacima jer smo skidali pola uroda sa trsa, kaže Crnošija, a u stvari mi smo osluškivali samo trs, što on može najkvalitetnije dati.

Cilj mladih vinogradara i vinara je sa autohtonim sortama grožđa, proizvesti vrhunska vina koja će osvojiti srca kako muškim snažnim i jakim vinima, tako i dame sa laganim voćnim mirišljavim vinom koje se pije više od jedne čaše.

Radovi na vinogradu Punta Skala - Petrčane započeli su u ožujku 2010., te je u istoj godini zasađeno prvih 50.000 cjepova vinove loze i to pošipa i Plavca malog. Iznimno zahtjevna priprema terena trajala je sve do proljeća 2012. Godine, do kada je posađeno svih 24 hektara i ukupno 180.000 cjepova loznih sadnica.

Kraljevski vinogradi d.o.o. i Grgur vinski d.o.o. sadnjom vinograda na zapuštenom neobrađenom zemljištu, obraslom šikarom u kamenitom terenu postigli su još jedan rekord kao najveći nasad u jednom komadu vinove sorte crljenka-zinfandela u Dalmaciji i Hrvatskoj. Vinograd je nastao na jugozapadnoj padini iznad Petrčana - Punta Skale, od 8 - 40 metara nad morem i cijeli je okrenut prema moru.

Prva količine grožđa ubrane na Punta Skali - Petrčanima bile su dostatne za proizvodnju Šampionskog pošipa sa Sabatine 2012 i VINCRO Polača 2012, a vrhunska crvena vina crljenak i plavac mali čekaju dozvolu enologa kada će se pojaviti na svjetlu dana, dana koji će obilježiti još veću kvalitetu vina koje očekuju potrošači.

Favoriziranje autohtonih sorti vina, daje dodatnu kvalitetu našem turizmu i prepoznavanju Dalmacije kao zemlje prekrasnog plavog mora, dobre zabave, dobre domaće hrane, i vrhunskog vina.

Zadar je dobio još jednog šampiona vina, a Petrčane novi image.

 

Gelesen 5608 mal Letzte Änderung am Freitag, 10 Juli 2015 09:03