Četvrtak, 28 Kolovoz 2014 09:43

Kraljevski vinogradi kao filmska destinacija

Punta Skala, 28.08.2014

Prekrasni, jedinstveni ambijent Kraljevskih vinograda, smješten na jednoj od najboljih lokacija vinograda u Sjevernoj Dalmaciji, sinoć je pretvoren u kino pozornicu pod zvijezdama.

Avantura film festival Zadar, na slikovitim je padinama iznad Punta Skale, s kojih pogled pada na Zadar, otoke zadarskog arhipelaga i Velebit, zajedno s partnerom, odnosno LUX nagradom, koja je pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, i uz gostoprimstvo Kraljevskih vinograda, priredio događaj za pamćenje.

Lokacija nije odabrana slučajno. Hrvatski kralj Petar Krešimir IV je 1066. godine darovao vinograde benediktinskom samostanu sv. Marije u Zadru, koji je vodila njegova sestra, opatica Čika. Ona je, pak, kupila prve vinograde koji i danas daju osebujno i pitko vino poput Pošipa, Plavca malog i Crljenka.

Uz degustaciju Dalmatinskih delicija i prvoklasnih vina, međunarodni su gosti upoznali i djelić Hrvatske povijesti. U suradnji s HRT-om, prikazana je u trsju vinograda jedna od epizoda serije "Hrvatski kraljevi" (HTV).

Objavljeno – Kraljevski vinogradi – Film forum festival Zadar
Punta Skala, 28.08.2014

Pročitano 6411 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 26 Kolovoz 2015 12:00

Srodni sadržaj (po oznakama)