Subota, 30 Kolovoz 2014 10:40

'Hrvatski kraljevi' u Kraljevskim vinogradima u Petrčanima

Pretposljednjeg dana Avantura Festival Film Forum Zadra, na posebno zanimljivom događanju, sljubljen je hrvatski film i festival s gastronomijom i posebnom destinacijom.

Na prekrasnim padinama Kraljevskih vinograda iznad Petrčana i Punta Skale, gdje puca pogled na otoke zadarskog arhipelaga, u trsju vinograda prikazana je III. epizoda jedne od najuspješnijih hrvatskih dokumentarnih serijala “Hrvatski kraljevi” (HTV), te je time gostima festivala predstavljen sjajan spoj hrvatske kulture, lokacije i autohtone gastronomije.

Veza projekcije serijala “Hrvatski kraljevi” s ovom destinacijom u vinogradima izuzetno je zanimljiva i posebna. Hrvatski kralj Petar Krešimir IV. darovao je 1066. godine vinograde novoutemeljenom benediktinskom samostanu sv. Marije u Zadru, koje je vodila njegova sestra, opatica Čika, praunuka kraljice Jelene i hrvatskoga kralja Mihajla Krešimira II.

Prve je vinograde u Petrčanima (Petrzane) opatica Čika kupila 1072. godine otkada Samostan ima vinograde na svom zemljištu koje im je oduzeto poslije Drugog svjetskog rata i potom djelomično vraćeno nakon Domovinskog rata.

Prije četiri godine tvrtka Kraljevski vinogradi zasadila je nove vinograde na zemljištu s kojeg dolaze vrhunska vina Pošip, Crljenak i Plavac mali. Vina Punta Skala već su dobila laskave titule šampiona, a gosti Festival Film Forum Zadra su uživali u pitkom vinu s intenzivnim aromama voća, s notom kamena na kojem trsje u grožđu kupi blagodati ugodne zadarske mediteranske klime.

 

Pročitano 6164 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 26 Kolovoz 2015 12:00