Kraljevski vinogradi

Hrvatski kralj Petar Krešimir IV. darovao je 1066. godine vinograde novoutemeljenom benediktinskom samostanu sv. Marije u Zadru, koji je vodila njegova sestra, opatica Čika, praunuka kraljice Jelene i hrvatskoga kralja Mihajla Krešimira II.

Prve je vinograde u Petrčanima (Petrzane) opatica Čika kupila 1072. godine otkada samostan ima vinograde na svojem zemljištu sa kojeg i potječe ovo osebujno, skladno i pitko vino.

Uživajte u intenzivnoj aromi vina s notom kamena na kojem trsje u grožđu kupi blagodati ugodne zadarske mediteranske klime.

Novi život kraljevskih vinograda

Kraljevskim vinogradima udahnut je novi život sadnjom novih nasada vinograda, isključivo izvornih hrvatskih sorti grožđa, na padinama iznad Petrčana.

Kraljevski vinogradi d.o.o. Zadar osnovani su na Martinje 11. studenog. 2009. godine, a potom se krenulo u krčenje terena, pripremu zemljišta na način da je usitnjena kamena podloga i zasađeni novi nasadi vinograda na zemljištu s prekrasnim vinogradarskim položajem sa kojeg sada dolaze vrhunska vina Pošip, Crljenak i Plavac mali.

Kraljevski vinogradi smješteni su na južnim padinama iznad Petrčana i Punta Skale usmjereni su u manju proizvodnju vrhunskih vina od izvornih dalmatinskih sorti grožđa.